Fotots betydelse i sportens värld

Att fotografering är ett bra sätt att föreviga ett ögonblick på är det nog ingen som säger emot. Detta gäller inom det mesta och ett sådant område där dokumentationen brukar vara otroligt tung är sport. Sport intresserar en mängd människor och oftast är det långt många fler som vill se en match än de platser som finns tillgängliga inne på den arena där det hela utspelas. Därför är det mycket fördelaktigt att de flesta sporthändelserna idag filmas och sänds direkt i större tv-kanaler så att så många som möjligt kan ta del utav det hela. Likaså bevakar mängder utav tidningar och nyhetssajter händelserna, så att du kan hålla dig lika informerad i tv-soffan som om du själv skulle sitta på läktaren.

Dokumentationen utav en match i fast och rörlig bild kan även vara till hjälp i bedömningen utav olika situationer. Till exempel använder man sig utav en målkamera vid olika lopp i löpning, simning eller med cykel. När två eller flera atleter går i mål väldigt nära inpå varandra så kan man behöva granska målgången lite extra för att kunna avgöra placeringen mellan dem.

Även i vanliga mål på en fotboll- eller ishockeyplan kan kameror komma till nytta. Speciellt i ishockey kan det lätt bli väldigt mycket folk framför mål och vid olika målsituationer där man är osäker på om ett mål ska räknas eller ej kan det som kamerorna har fångat vara direkt avgörande. Detta har man sett vid ett flertal tillfällen i till exempel NHL och SHL slutspel. Här har man speciella videodomare som domarna på isen kan ta hjälp utav i dessa situationer. Deras jobb är att granska videomaterialet som finns i flera olika vinklar utav varje situation för att assistera de vanliga domarna med hur situationen ska dömas. Exempel på sådana situationer är om en spelare gjort någonting som man inte får i samband med ett mål, som i så fall skulle inneburit att spelet skulle ha blåst av innan pucken hamnade i mål.

När man ska fotografera eller filma sport så är det ofta mycket snabba rörelser som kräver kameror som snabbt kan fånga ögonblicket. Annars kan det hela resultera i suddiga bilder där endast halva spelaren blev med.